Αγαπητοί φίλοι και φίλες!

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ρωσικής γλώσσας και Πολιτισμού RUSS.

Μια νέα εκπαιδευτική χρονιά κάνει τα πρώτα της βήματα σε ένα τοπίο αλλαγμένο ως προς τις εξωτερικές του συνθήκες. Οι τελευταίες πρωτόγνωρες εξελίξεις δοκίμασαν τις αντοχές δασκάλων και μαθητών. Μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά δεν είναι, όμως, ικανά να κλονίσουν την πίστη μας στην αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ούτε να αποδυναμώσουν το όραμά μας για μια εκπαιδευτική διαδικασία, θεμελιωμένη στις αξίες του σεβασμού, της διαδραστικότητας, της συνέπειας, της καλοσύνης, της εργατικότητας.

Σε μια εποχή υψηλών ταχυτήτων, όπου όλα γύρω μας συμβαίνουν και εξελίσσονται τόσο γρήγορα, πιστεύουμε πως είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, η εκμάθηση της ξένης γλώσσας να συνδεθεί με τον στόχο της ανάπτυξης της προσαρμοστικότητας και της κριτικής ικανότητας του σπουδαστή. «Εκείνοι που δεν γνωρίζουν τίποτα από ξένες γλώσσες, δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε για τη δική τους». Η φράση αυτή του Jonathan Wolfrang von Goethe αποδίδει εύστοχα το σπουδαίο νόημα της γλωσσομάθειας. Όσο περισσότερο ένα άτομο εμβαθύνει στην γνώση μιας ξένης γλώσσας, τόσο περισσότερο μπορεί να κατανοήσει την δική του. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατανοώντας τον τρόπο θέασης των πραγμάτων των φυσικών ομιλητών μιας γλώσσας, ο σπουδαστής κατανοεί βαθύτερα, συγκρίνοντας, τον δικό του πολιτισμό, κουλτούρα και αντιλήψεις, ενώ αντικρίζει πλέον τον κόσμο μέσα από μια νέα οπτική.

Πολύ περισσότερο από την απόκτηση ενός αναγνωρισμένου πτυχίου, που θα βοηθήσει τον σύγχρονο νέο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα, στόχος μας είναι να καταστεί η ρωσική γλώσσα για τον σπουδαστή ένα παράθυρο στον κόσμο, αλλά κι ένα χρήσιμο εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.

Με αγάπη,

 

Ίντα Μπαλαμπανίδη

Διευθύντρια