Αγαπητοί μαθητές και φίλοι,

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (SPBU) είναι συνιδρυτής και πρώτος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Global MOOC Alliance (Συμμαχία για Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα).

Η δημιουργία της Global MOOC Alliance ανακοινώθηκε επίσημα στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Εκπαιδευτική Επανάσταση και Μεταμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2020.

Η Συμμαχία δημιουργήθηκε με σκοπό την ανταλλαγή εκπαιδευτικών πόρων υψηλής ποιότητας, την προώθηση βέλτιστων διδακτικών πρακτικών στην ηλεκτρονική εκπαίδευση, την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας ηγετών στον τομέα των καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών και την διασφάλιση παροχής ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική συνεργασία πανεπιστημίων, διαδικτυακών εκπαιδευτικών πλατφορμών και διεθνών δημόσιων οργανισμών. Η ίδρυσή της ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής στην Εκπαίδευση της UNESCO (UNESCO IITE) και το Πανεπιστήμιο Tsinghua (Κίνα).

Η συμμετοχή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στην ίδρυση της Global MOOC Alliance αποτελεί μεγάλη τιμή και παγκόσμια αναγνώριση των επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Ο Nikolay Kropachev, ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του πρώτου διαδικτυακού συνεδρίου της Global MOOC Alliance, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα κύρια συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στο SPBU υπό τις πανδημικές συνθήκες.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η εκπαιδευτική διαδικασία με τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας επιτρέπει, αφενός, να χρησιμοποιούμε τη γνώση, την εμπειρία, το ταλέντο και την δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών και, αφετέρου, να εφαρμόζουμε τα επιτεύγματα της πληροφορικής στην εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η ψηφιακή μορφή δεν αποποιείται την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημικής κατάστασης στον κόσμο, δείχνοντας πόσο πολύ χρειάζεται τη συνεργασία η ακαδημαϊκή κοινότητα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να αναπτύξει εθνική και διεθνή συνεργασία, το ανεπαρκές επίπεδο των οποίων τονίστηκε από την πανδημία. Σε θέματα διαδικτυακής εκπαίδευσης, απαιτείται ενοποίηση των προσπαθειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ενταχθούμε στην Global MOOC Alliance, την οργάνωση που, χωρίς αμφιβολία, θα γίνει κέντρο συνεργασίας και διανομής προηγμένων πρακτικών διδασκαλίας.»

Σημειώνεται ότι το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης θεωρείται δικαίως ο ηγέτης στον τομέα της διαδικτυακής εκπαίδευσης: Το SPBU είναι ένας από τους ιδρυτές της ρωσικής διαδικτυακής πλατφόρμας «National Open Education Platform» και καταλαμβάνει την 1η θέση σε αριθμό μαθημάτων που δημοσιεύτηκαν εκεί (146 μαθήματα από τα 663). Από τους 7 εκατομμύρια ανθρώπους που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα κοινού σχεδόν 2 εκατομμύρια από αυτούς είναι ακροατές διαδικτυακών μαθημάτων SPBU. Εκτός αυτού, το Πανεπιστήμιο σήμερα κατέχει την 1η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την 3η θέση στον κόσμο σε αριθμό διαδικτυακών μαθημάτων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή εκπαιδευτική πλατφόρμα Coursera. Επίσης, πριν από δύο χρόνια, το SPBU έγινε το πρώτο και ακόμα το μοναδικό ρωσικό πανεπιστήμιο, του οποίου τα διαδικτυακά μαθήματα δημοσιεύονται στην κινεζική μεγαλύτερη πλατφόρμα XuetangX.

Ολόκληρο το Δελτίο τύπου στα Αγγλικά: https://english.spbu.ru/news/4093-st-petersburg-university-is-a-co-founder-and-first-representative-of-russia-in-the-global-mooc-alliance