Το υψηλό επίπεδο σπουδών στην Ρωσία, σε συνδυασμό με τις άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις, καθιστά τα Ρωσικά Πανεπιστήμια πόλο έλξης για ολοένα και περισσότερους ξένους φοιτητές. Η Ρωσία διαθέτει σημαντικό αριθμό Πανεπιστημίων διεθνούς κύρους, όπως είναι το Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας (МГУ), το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (МГИМО), το Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (МГЛУ), το Φυσικο-Τεχνικό Ινστιτούτο Μόσχας (ΜΦΤИ), το Κρατικό Πανεπιστήμιο – Ανώτατη Σχολή Οικονομίας (ΒШЭ),  το Ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικής Τέχνης (ГИТИС),  το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών (РУДН).

Η Ρωσία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το υψηλό ακαδημαϊκό της επίπεδο, ιδιαίτερα στις θετικές επιστήμες. Οι διεθνείς φοιτητές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 741 Πανεπιστήμια σε 83 περιοχές της χώρας, και ανάμεσα σε περισσότερους από 400 κλάδους σπουδών, από μαθηματικά και φυσικές επιστήμες μέχρι δραματικές τέχνες.

Για την εισαγωγή σε Ρωσικό Πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητη η γνώση της ρωσικής γλώσσας, η οποία να αποδεικνύεται με την ύπαρξη πιστοποιητικού Β1 για προπτυχιακές σπουδές, Β2 για μεταπτυχιακές σπουδές και C1 για διδακτορικό. Γενικά, τα Ρωσικά Πανεπιστήμια προσφέρουν στους διεθνείς φοιτητές διάφορα προγράμματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας.

Η Ρωσία προσφέρει, επίσης, στους διεθνείς φοιτητές την δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν με υποτροφία, με έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Στα Ρωσικά Πανεπιστήμια, η φοίτηση στο επίπεδο Bachelor (Bakalavr) διαρκεί 4 χρόνια, στο επίπεδο Master (Specialist Diploma) διαρκεί 2 χρόνια, ενώ στο επίπεδο Doctorate (Magistr Diploma) διαρκεί τουλάχιστον 3 χρόνια, ανάλογα με τον κλάδο.

Τα πτυχία των Ρωσικών Πανεπιστημίων αναγνωρίζονται από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ρωσίας για τους διεθνείς φοιτητές, αλλά και τις συνθήκες διαμονής και φοίτησης στην Ρωσία εδώ